1. A a hit útjának felfedezése

Lelki zarándoklatunk során, PADOVA - ASSISI - ROTONDÓ után megérkeztünk RÓMÁBA



A Hit évében vagyunk, XVI. Benedek a Porta fidei - a hit kapuja - kezdetű apostoli levelében így fogalmaz:
„újra föl kell fedeznünk a hit útját, hogy egyre világosabban meg tudjuk mutatni a Krisztussal való találkozás örömét és mindig megújuló életerejét.” (Porta fidei, 2.)

A "Porta fidei" apostoli levéllel hirdette meg XVI. Benedek pápa A hit évét. Jelenleg nyolc nyelven érhető el a pápai dokumentum.
A kezdő gondolat az Apostolok Cselekedeteire utal (ApCsel 14,27): Isten a pogányok előtt is kitárta "a hit kapuját" (porta fidei). A pápa elmondja, hogy a keresztség által nevezhetjük Istent Atyánknak, a Szentháromságban való hit ismerteti fel velünk, hogy Isten a szeretet.
Péter utódaként felhívja a figyelmet, hogy szükséges újra felfedezni a hit útját. Jézus arra hív minket, hogy fedezzük fel őt, hogy élő vizet adjon nekünk. A II. Vatikáni zsinat ötvenedik évfordulója alkalmából tudatosítani kell, hogy a zsinati szövegek nem vesztettek értékükből.
A hit éve felhívás a bűnbánatra és a megtérésre, hiszen Jézus feltámadása által kiárasztotta a bűnök bocsánatát. "A hit, amely a szeretetben teljesedik ki" (Gal 5,6) - ez vezérelje gondolkodásunkat, amely megváltoztatja életünket.
"Krisztus szeretete sürget minket" (2Kor 5,14). Ez sarkall minket, hogy hirdessük az evangéliumot. A pápa kifejti Szent Ágoston nyomán, hogy a hit teszi erőssé az embert. Ez ad célt és értelmet a mai embernek.
A 9. pontban kifejezi reményét, hogy a hívők eljutnak oda, hogy erősítsék a hit ünneplését a liturgiában, különösen az Eucharisztiában, amely "az a csúcspont, mely felé az Egyház tevékenysége irányul; ugyanakkor az a forrás is, amelyből fakad minden ereje" (SC 10.).
"A kereszténység nem magánügy. A hit döntés, az Úrral lenni és vele élni." - fogalmaz XVI. Benedek pápa. A hit felelősségvállalást is követel, ezért szavainkkal is meg kell vallani hitünket.
A meghirdetett évben elsősorban a Katolikus Egyház Katekizmusa legyen jelen az oktatásban és nevelésben. Ez a hit támogató eszköze.
Az apostolok voltak azok, akiket Jézus megtanított arra, hogyan hirdessék az evangéliumot a világban. Ő bízta meg őket, és belőlük váltak a feltámadás félelem nélküli tanúi.
"A hit szeretet nélkül nem terem gyümölcsöt" - írja a pápa. A dokumentum végén kifejti, hogy a világnak szüksége van a hiteles tanúságtevőkre, "akik megnyitják az emberek szívében a vágyakozást Istenre és az örök életre."




Uram, Te tudod, hogy utazás nélkül nincs megérkezés,
talán ezért is formálod az életünket zarándoklatként.
De azt is látod, hogy türelmetlenségünkkel siettetnénk,
ha rajtunk múlna, a holnapot, meg a holnaputánt is.
Add, hogy zarándoklatunk megérlelje a felismerést:
hogy igazán megérkezhessünk, az utat mi magunk kell bejárjuk.

Segíts Uram, hogy a Te utadon járjunk!  Ámen

 (cs.)





Megjegyzés küldése

Istennek legyen hála, hogy ide találtál kedves Zarándok. Az "Írj megjegyzést" ablakot használva hozzá tudsz szólni, amit nagyon szépen köszönünk! A "Közzététel" előtt kiválaszthatod, hogy milyen módon, pl. google profil, WordPress stb. De üzenetedet virtualis.zarandoklat@gmail -ra is elküldheted, és mi felrakjuk.